Richard Neutra
Home
Richard Neutra


Richard Neutra was een van de grootste en meest invloedrijke architecten van de 20e eeuw. Hij werd in 1892 geboren in Wenen, alwaar hij in 1917 afstudeerde aan de Technische Hochschule. Daarna werkte hij in Berlijn onder Erich Mendelsohn tot 1922. In 1923 emigreerde hij, mede geinspireerd door het werk van Frank Lloyd Wright, met zijn vrouw Dione naar Amerika. Neutra werkte zelfs nog even voor Wright in Chicago, maar al snel volgde hij met zijn vrouw de pionierstrail naar het westen, en vestigden zij zich in Californie, in die dagen een greenfield op het gebied van architectuur. Hij werkt eerst voor Rudolf Schindler, maar opende al snel zijn eigen kantoor.

Zijn eerste grote opdracht daar was the Lovell House, opgeleverd in 1929. Zijn stijl was toen al goed zichtbaar: lichte constructies met veel glas en open ruimtes. Het vriendelijke klimaat in Californie stond hem toe om architectonische ruimtes te creeren die vloeiend overliepen in de omringende natuur. 
The Lovell House
The Kaufmann House

Misschien zijn meest beroemde werk en naar mijn persoonlijke smaak het mooiste woonhuis op deze aardbol is the Kaufmann House, in 1946 opgeleverd, en gesitueerd op een afgelegen plek in de buurt van Palm Springs.

the Kaufmann House
The Kaufmann House


Helaas is veel werk van Neutra verloren gegaan. Soms bij aardbevingen, soms door abominabel slecht onderhoud, en soms door reeksen van ongepaste verbouwingen. Neutra overleed in 1970, in Wuppertal, Duitsland.


the Bond House
Home